Čajovník čínsky - Thea sinensis

Výrobca: INEX plant
Kód: 01821
Dostupnosť: dočasne vypredané
16.58 bez DPH
19.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Ak ste si do objednávky vložili aj túto rastlinu , upozorňujeme že Vašu objednávku budeme môcť vybaviť až po termíne ( Apríl ) 15.04. Ak nechcete takú dobu čakať , odporúčame vám vytvoriť si dve nezávislé objednávky.

Pravý čínsky čajovník. Úžitková rastlina, ktorá sa pestuje v juhovýchodnej Ázii už tisícročia. Jemné mladé výhonky, s lesklými listami, tzv. čajové fleše sa oberajú a spracúvajú ďalej na čaj. Podľa spracovania delíme čaje na nefermentované – zelené čaje, s vysokým obsahom trieslovín a antioxidačných látok, ktoré sú obľúbené predovšetkým v Japonsku a na čaje fermentované – čierne, ktoré majú jemnú čajovú arómu , ktorá sa vytvára práve procesom fermentácie. Typickým predstaviteľom takýchto čajov je práve Indický čaj. Okrem toho existujú aj čaje špeciálne –polofermentované (Pu erh), biely čaj (získavaný z najmladších ešte nerozvinutých lístkov čajovníka a čaje kvetinové, ktoré sú pri spracovaní viazané do zvláštnych aranžmá, ktoré sa po zaliatí horúcou vodou zoskupia do útvaru kvetu. Ťažko vymenovať všetky pozitívne vlastnosti čaju. Je zdrojom vitamínov, antioxidantov, cenných nerastných i biologických zlúčenín ktoré upevňujú zdravie, detoxikujú organizmus, zabezpečujú zdravie na orgánovej i bunkovej úrovni. Samotný čajovník má dva kultivary (džáty). Čínsky džát rastie najlepšie v subtropických vlhkých oblastiach so stálou klímou na priepustných kyslých pôdach v miernom polotieni. Dorastá do menších rozmerov a na plantážach sa pestuje zvyčajne v tvare kríka. Je pomerne chladuvzdorný, a rôzne zdroje udávajú mrazuvzdornosť až do – 15 °C. Indický džát je naopak teplomilná rastlina v dospelosti stromovitého vzrastu, ktorej sa najlepšie darí v horských oblastiach tropických oblastí. Jej listy sú väčšie, rast robustnejší ale chladuvzdornosť nízka. U nás sa pestujú väčšinou čajovníky zo skupiny čínskeho džátu. Čajovník pri pestovaní vyžaduje polotienisté stanovisko, chránené pred vetrom, pravidelnú zálievku a priepustnú pôdu, pretože je chúlostivý na preliatie. Na čaj sa oberajú najmladšie výhonky s dvoma až troma pármi listov. Rastliny dorastú do veľkosti kedy sa dajú oberať za 3 až 4 roky.